TRADYCYJNY ŚLEDZIK W KOLE 09. 02. 2016 R.

Zanim nadejdzie Środa Popielcowa, zgodnie ze staropolską tradycją, obchodzimy ostatki, w zależności od regionu kraju nazywane też mięsopustem, podkoziołkiem czy śledzikiem.
Tradycja urządzania hucznych zabaw przed nadchodzącym okresem wstrzemięźliwości od dawna jest bliska różnym kulturom.
Śledzik to bardzo stary zwyczaj. Jedzono go już w średniowieczu, choć w innej postaci. W ostatnią karnawałową noc podawano zwykle podkurek – kolację z jaj, śledzi i mleka.

Właśnie w takim dniu członkowie katowickiego koła niewidomych postanowili się spotkać w świetlicy przynosząc ze sobą różne przysmaki sporządzone ze śledzia i je
degustowali. Przy wspólnym stole było głośno i wesoło…..

Ocekiwanie na  koleżanki
Renata przy stole
Krystyna, Janeczka i Basia przy stole
Henia z Moniką nakrywają do stołu
Poczęstunek
Pyszności na stole
Ewa i Renata
Rozmowy przy stole

A może warto się tym podzielić?
  • Facebook
  • Twitter
  • Śledzik
  • email