WYJAZD DO ZAMKU I BROWARU W RACIBORZU 20. 06. 2015R.

Kolejny wyjazd integracyjny odbył się w celu zwiedzenia zamku i browaru zamkowego do Raciborza, gdzie poznawaliśmy historię zamku oraz proces warzenia piwa. Zamek Piastowski Książąt Raciborskich leży nad Odrą i został zbudowany na planie nieregularnym w końcu XIII wieku w miejscu wcześniejszego grodu piastowskiego. W latach 1337-1486 był we władaniu książąt czeskich, następnie księcia opolskiego Jana Dobrego. W XV w. wzmocniony murami z basztami. Od 1532 r. w rękach możnowładców niemieckich został przebudowany na rezydencję w stylu renesansowym. Spłonął w 1858 r następnie został odbudowany. Uszkodzony w czasie działań wojennych w 1945 r. Zachowała się gotycka kaplica z XIII w, galeria podcieni w jednym skrzydle i budynek bramy.

Browar zamkowy posiada jedną z najstarszych tradycji warzenia piwa sięgającą początków XVI wieku. Obecny budynek odbudowany został po pożarze w północno-zachodnim skrzydle dawnego zamku książąt raciborskich. Piwo w browarze produkowane jest według technologii z XIX wieku przez piwowarów niemieckich. Głównym twórcą był piwowar Kaufman. Produkcja odbywa się według klasycznych metod przez warzenie brzeczki. Do nadania właściwego smaku i aromatu piwa używa się tylko polskich chmieli, słodu i drożdży piwowarskich a fermentację piwa prowadzi się w otwartych kadziach co robią tylko nieliczne już polskie browary.

Pzeed wejściem do zamku
W zamkowej sali
Zbroja rycerska
Sala więzienna
Model zamku
Zwiedzanie browaru
Kadzie z brzeczką
Przyglądamy się kadziom
Proces fermentacji piwa
Leżakowanie piwa w chłodni
Obiad w zamkowej restauracji

A może warto się tym podzielić?
  • Facebook
  • Twitter
  • Śledzik
  • email